Facebook YouTube

 
 
 
 
Tekintse meg a Vitamintorna aktualitásait képekben.
 
Tekintse meg a tanfolyamok minőségbiztosítási összegzését.
 
Tekintse meg a Vitamintorna rövid bemutató filmjeit!
 
Indulnak távoktatásos képzéseink!

 

Ez a vitamintorna régi weboldala, melyen az információk már nem naprakészek. Kérem látogasson el az új honlapunkra, melyet a

www.vitamintorna.com

oldalon talál meg. Köszönjük!

Vitamintorna - Távoktatás, E-learning
Vitamintorna - Interaktív Könyvtár

Bene féle ADT-ra jelentkezés

06-30-973-0027
Elvégeztem Bene Máté "Autodekompressziós Terápeuta" képzését, melynek tanúsítványa megtekinthető itt.

Tanfolyamokról bővebben a vitamintorna.com oldalon olvashat!

McKenzie módszer

A McKenzie módszer a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere, melyet Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász dolgozott ki. Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák.

Magyarországon a gyógytornászok munkaköréhez tartozik. A terápia jól alkalmazható szimetrikus és asszimetrikus nyak, hát, derék, helyi vagy kisugárzó fájdalmaknál (gerincsérv, tartáshibákból eredő fájdalmak).

A McKenzie módszerrel leginkább a kitüremkedő porckorongot, a kezdetleges gerincsérvet tudjuk kezelni. Kizáródott gerincsérv esetén legtöbb esetben műtéti beavatkozás szükséges.

A McKenzie terápia a protrusió azaz porckorong kitüremkedése esetén elég összetett. Az első és legfontosabb a kisugárzó fájdalom csillapítása, az idegi érintettség csökkentése és a fájdalom centralizálása. Fájdalomcsillapító gyógyszerek, az idegmobilizációs technikák, manuálterápia és a McKenzie módszer alkalmazásával az esetek nagy részében konzervatív úton panaszmentességet érhetünk el.

A módszer egy aktív mozgásterápiára épülő rendszer, mely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Ezen gyakorlatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét. A beteg tehát nem passzív résztvevője a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott tornagyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók, és ezt célozzák az ergonómiai tanácsok is. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése. E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető.

Az első alkalmat egy alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdjük, mely meghatározza a fájdalom okát. Ennek keretében a beteg speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást. Ennek alapján állítható össze a személyre szóló egyéni mozgásterápiás program. Ezt kombináljuk az általunk kidolgozott meditációs mozgásterápiával is.

A Mcknezie terápia indikációs területei:
 • Nyak-, hát- derék akut fájdalom
 • Protrusió (porckorong kitüremkedés)
 • Discus hernia (gerincsérv)
A terápia alapelemei:
 • Akut fájdalom centralizálása és megszüntetése
 • Egyéni korrekciós tornagyakorlatok tanítása
 • Tartási kontroll
 • Testtudat fejlesztés
 • Önkorrekció, önkontroll tanítása
 • Mindennapi testmozgások okozta fájdalmak progressziójának megelőzése, illetve a kontroll gyakorlatok betanítása
 • Páciens betanítása
 • Torna filmfelvétele

 
 
 
Top