Facebook YouTube

 
 
 
 
Tekintse meg a Vitamintorna aktualitásait képekben.
 
Tekintse meg a tanfolyamok minőségbiztosítási összegzését.
 
Tekintse meg a Vitamintorna rövid bemutató filmjeit!
 
Indulnak távoktatásos képzéseink!

 

Ez a vitamintorna régi weboldala, melyen az információk már nem naprakészek. Kérem látogasson el az új honlapunkra, melyet a

www.vitamintorna.com

oldalon talál meg. Köszönjük!

Vitamintorna - Távoktatás, E-learning
Vitamintorna - Interaktív Könyvtár

Bene féle ADT-ra jelentkezés

06-30-973-0027
Elvégeztem Bene Máté "Autodekompressziós Terápeuta" képzését, melynek tanúsítványa megtekinthető itt.

Tanfolyamokról bővebben a vitamintorna.com oldalon olvashat!

A Fábián tanya története

2009-ben találtunk rá egy lovaglás alkalmával a Kiskunsági Nemzeti Parkban természetvédelmi területen a dámányadacsi réteken erre a kis tanyácskára. Szándékosan hívom tanyácskának, mert olyan kicsi az egyik ház hogy szinte csak gyerekeknek méretezték az ajtaját és ablakát.

A tanya első tulajdonosa a Koresánszky házaspár volt, akik a háború után építették a tanyát. Ezt követően a tanya második tulajdonosa Muzsay Ibolya és férje Imre vásárolták meg, Ők küldték nekünk az alábbi képeket.

Tekintse meg a Muzsay-Fábián tanya 1987-1993. közötti képeit

A tanya harmadik tulajdonosa idősebb Fábián Zoltán, Ibolya testvére volt. Negyedik tulajdonosai, gyermekei, Zoltán és Viki, akik édesapjuktól örökölték meg ezt a tanyát. Régen nagy élet volt itt, édesapjuk vendégszeretete és a család barátai mindig nagy hangulatú összejöveteleket vonzott. A gyerek zsivaj, a mókás versenyfeladatok, mint a zsákban ugrálás, íjazás, és a gasztronómiai ínyencségek, gyönyörű gyümölcsszobrászat örömmel töltötte meg a tanya légkörét.

Az elmúlt tíz évben az évszakok megrongálták ugyan a ház állagát, de szellemisége megmaradt és ezt az energiát láttuk benne, amikor először megpillantottuk. Kinyomoztuk a tanya gazdáit, levelet írtunk nekik, és személyes találkozás után a sors úgy akarta mienk legyen. Kapcsolatunk azóta is tart a testvérpárral Vikivel és Zolival, akik ugyan úgy örülnek a tanya megújulásának mint mi.

2010. januárjában kifizettük és birtokba vettük a megvalósulni látszó álmunkat. 2010. márciusban kezdődtek a munkálatok, nádtető felújítás, ház vakolat újítás, kémény javítás. Nyáron a házak meszelése, kemencék felújítása, terasz és járda betonozása következett, majd a belső munkálatok vízvezeték szerelés stb. Körbekerítettük a tanyát, kutat fúrattunk és közben ólat bontottunk.

Tekintse meg a tanya megújulásának képeit (2009-2010.)

2011-ben is sokat dolgoztunk a Fábián tanyán. Bekerítettük a lovak karámját 3000 nm, beállót és szénázót is készítettünk számukra. Épült még egy fáskamra és komposztáló a kisház mögött.Mivel nyáron sok idelátogató vendégünk érkezik, ezért egy kinti vizesblokk és konyha is készült számukra, melyet jövőre fogunk teljesen befejezni. Befejeztük viszont a veranda beüvegezését, és letelepítettük a kerti medencénket a nyár folyamán.

Elkészültek a benti munkálatokat is, végre beköltözhettünk a verandás házba. A hajópadló, a villanyszerelés, a burkolás, a fürdőszoba és a meszelés is, mind István keze munkája. Október végén birtokba vehettük a házunkat, melynek nagyon örülünk. Közben a tereprendezés is folytatódott, elbontottuk az ólakat, gereblyéztük a faleveleket, kivágtuk a veszélyes fákat, elhordtuk az építési szemetet. Sokat dolgoztunk, de megérte a fáradozást. 2012-ben is akad majd munka, mert ahogy mondják egy tanyán a munkát nem lehet befejezni, csak abbahagyni.

Tekintse meg a tanya megújulásának képeit (2010-2011.)

Tanya megújulása 2012-ben is folytatódott. Elkészült a kinti konyha és a vendég fürdőház is, melyben nyári holdfényes estéken gyertyafénynél lehet fürdőzni a régi lábas kádban. A ház tulipános ház lett, az eresz alá egy régi díszes tulipán minta adta az ötletet. A lakóházak új padlás ajtókkal gazdagodtak, a földház is megújult. Lovaink nyáron már velünk laktak, ahol nagyon jól érezték magukat. Az idén sok vendég megfordult a Fábián tanyánkon, reméljük jövőre még többen élvezhetik ezt a csodálatos helyet velünk együtt.

Tekintse meg a tanya megújulásának képeit (2011-2012.)

A tanyácska szépítése folyamatos volt a 2013-as évben is. Ugyan kisebb beruházások történtek, de ezek komfortosabbá tették életünket. Elkészült egy szép bejárati kapu és egy kiskapu is vasból, amit férjem édesapjának köszönhetünk. Férjem keze munkája a kocsi beálló is, valamint a karám kialakítása a házak körül. Most már lovaink nagyobb területen legelhetnek és közelebb lehetnek hozzánk. Nyáron szép élményekkel gazdagodtunk, és szerencsére sok időt tölthettünk az álomtanyánkon.

Tekintse meg a tanya megújulásának képeit (2012-2013.)

2014. tavaszi megújulás a tanyán. Fábián tanyánk újra felébredt téli álmából, elkezdődtek a tavaszi munkálatok és kirügyeztek a fák, virágok. Dajka és Hafi kedvenc pihenőhelye a tulipánfa, ahol minden nap többször szunyókálnak egy kicsit. Elültettünk a kertbe egy barackfát, ami szépen megindult. A medencéhez is vezet már egy kis kacskaringós utacska, és elkészült az első megemelt ágyásunk is. István ültetett bele mindenféle fűszernövényt, hagymát, répát, én meg a paradicsompalántákat. Került még málna, szeder bokor is a finomságok közé.
A végére kardvirág hagymákat dugtunk, de már most kicsinek bizonyul ez az ágyás. Jövőre mindenképpen folytatnunk kell, hogy jusson hely még más finomságoknak is. A többi újdonságot legközelebb tudom megmutatni, mert készülőben van a terasz járólapozása, a konyha és a fürdő megújulása.

Tekintse meg a tanya 2014. tavaszi pillanatképeit.

2014. nyár. Eltelt az idei nyár és azt hiszem egyenlőre befejeztük a tanya felújítását. Elkészült a terasz és a kinti konyha, fürdő burkolása, így sokkal komfortosabb lett az életünk. A konyhakert kicsinek bizonyult, mert a paradicsompalánták óriásira nőttek a jó lótrágyás komposztos földtől. Viszont a tavasszal ültetett málna megint terem és nagyon sok fűszernövényünk van. Sóskát többször is ehettünk, most várjuk a padlizsán érését. Biztos hogy még egy ágyást kell készítenünk jövőre. Ezen a nyáron mint mindig sok vendég megfordult nálunk, a Fábián család is ellátogatott hozzánk. A lovaink az idén voltak a legtöbbet velünk és ez nagymértékben megerősítette kapcsolatunkat. Augusztusban újabb lovaglás leckéket vehettünk Polányi Mátétól és Fodor Noémitől. Köszönjük a lehetőséget és a sok segítséget nekik. Azt hiszem most nyáron érezhettük először, hogy végre lazíthatunk egy kicsit négy év után.

Tekintse meg a tanya 2014. őszi pillanatképeit.

Lovas tanya 2016. Két éve nem írtam ide a tanyával kapcsolatban, de azóta csak élveztük a tanya adta kikapcsolódást. Az idén ugyan egy nádtető csere történt a kisházon, más nagy újítást nem végeztünk csak a szokásos karbantartást. Az is elég volt. Viszont történtek események, mint kiderült a tanya egy bronzkori temetőn nyugszik. István egy fa gyökerének kiásása során talált rá a több mint 3000 éves bronzkori leletekre. Ez egy nyitott léleklyukú halottas fekete agyag urna és egy pohár a bronzkorból. A Kecskeméti régészek a bejelentés után másnap már ástak is, de sajnos több lelet nem került elő. Mindig mondtam egy energiahelyen van ez a kis tanya, ha az ősök is itt éltek és temetkeztek, akkor csak jó hely lehet. Azért pici újítások is történtek, mert még egy emelt ágyás készült és még több bio-termésünk van. Kaptunk paradicsomot, paprikát, padlizsánt, tököt, málnát, szamócát, almát, birsalmát, cseresznyét, meggyet, szilvát, barackot,fűszereket, vagy 20 kg mogyorót, és most jön a diótermés. Az idén már majd 5 teljes hónapot a tanyánkon tudunk tölteni a lovakkal, ami megerősítette a kapcsolatunkat. A lovaink a ház előtt és a szürkék a kerítés mellett legeltek, Bejgli kutyánk meg nézte a vonulásukat. Ja és kaptam egy Retro rádiót Istvántól a névnapomra, hogy "A jó ebédhez szól a nóta vasárnap délben" című műsort ide illően hallgathassam. Összességében nagyon jó nyár volt és nagyon élveztük az életet a mi kis tanyánkon.

Tekintse meg a tanya 2016. őszi pillanatképeit.

 
 
 
Top